בדיקות שיש לבצע לפני רכישת דירה
על כמה דברים בחיים שלנו אנחנו מוציאים סכומים של מיליוני שקלים? אצל רוב האנשים, התשובה היא שעל דבר אחד בלבד – הדירה שלהם. הכספים שמונחים כאן על כף המאזניים הם חסרי תקדים בגודלם, בד בבד עם העובדה שרשימת הסיכונים גבוהה פי כמה מאשר בכל עסקה אחרת. כל טעות עלולה לעלות לכם הון תועפות, לפגוע באיכות החיים שלכם בטווח של עשרות שנים קדימה ואפילו להקטין את הבטיחות שלכם במה שאמור להיות המבצר שלכם. באמצעות מספר בדיקות פשוטות שתבצעו לפני הרכישה, תוכלו לקבל שקט נפשי ולהיכנס לדירה ברגל ימין.
בחינת האזור והמפרט הטכני:
כל רכישה של דירה מתחילה בהחלטה משמעותית אחת: איפה בדיוק לגור? יש כאן הרבה מאד שיקולים שנכנסים לתוך התמונה, למשל מקום העבודה שלכם, מגורי המשפחה המורחבת וכמובן – מחירי הדיור בכל עיר או ישוב, או אפילו בכל שכונה או רחוב באופן ייחודי. יש לראות האם התשתיות באזור מספקות מענה לצרכים שלכם, לדוגמא מבחינת תחבורה ציבורית או גנים לילדים. לאחר שמגדירים פחות או יותר את האזור, יש להיכנס לעובי הקורה ולבחון מה בדיוק מוצע בו. סקירה של דירות למכירה בפרויקטים חדשים, או לחלופין של לוחות יד שנייה (תלוי מה התקציב שלכם ומה אתם מחפשים), יכולים לקרב אתכם בצעדי ענק לעבר ההחלטה המתאימה ביותר עבורכם.
לצד הבדיקות האלה, עליכם להגדיר ביניכם לבין עצמכם מה בדיוק אתם מחפשים בדירה. פרמטר מרכזי הוא כמובן הגודל ומספר החדרים, כאשר צריך לקחת בחשבון תרחישים של שינוי במספר בני הבית (למשל, הרחבת המשפחה) – לכן יש להתחשב בצרכים שלכם בטווח של שנים ארוכות קדימה. המפרט הטכני צריך להיבחן בקפידה ובאלף ואחת זויות, תוך קבלת החלטות לגבי הפריטים שהם בגדר חובה עבורכם: מעלית, חנייה, מרפסת שמש, ממ"ד וכן הלאה.
חשיבות בדק הבית:
הסיוט הגדול ביותר הוא לעבור לדירה ולגלות כעבור מספר שנים שיש בה ליקויי בנייה שמצריכים הוצאות במקרה החמור, או מסכנים את חייכם במקרה החמור עוד יותר. מומלץ לא לקחת דבר כמובן מאליו, אפילו כשרוכשים דירה חדשה מקבלן, כשאסונות שהתרחשו בשנים האחרונות מצביעים על כך בודאות מוחלטת. בחנו את הדירה בצורה מוקפדת בכל אחד מהביקורים, אך אל תסתפקו בכך. מומלץ מאד להזמין חברה מקצועית לביצוע בדק בית, סבב של בדיקות מקיפות שמיועדות לאתר ליקויי בנייה(כולל אלה הנסתרים והמורכבים ביותר לאיתור), חוסר התאמה של הבית לתוכניות שלו או מפגעים אחרים. החברות נעזרות בכוח אדם מיומן – מהנדסי בנייה, למשל – ובציוד מתקדם שיאתר בקלות גם את המורכבים שבליקויים. התוצאה היא דו"ח מפורט המתייחס לליקויים שנמצאו ולעלויות המשוערות של התיקון שלהם.
הכלל המנחה שלכם צריך להיות שאיתור מוקדם של הבעיות האלה לפני שמשלימים את הרכישה בפועל, הופך את ההתמודדות איתן לפשוטה יותר. אתם יכולים בהחלט לדרוש מהגורם שמוכר לכם את הדירה שיתקן אותם טרם השלמת העסקה, או לדרוש שהליקויים יגולמו בכל מקרה בהפחתה של מחיר העסקה.