סדקים בקירות איך נוצרים וכיצד מטפלים בהם
סדקים בקירות הם תופעה נפוצה. בתקנות הבנייה מובאת פסקה קטנה האומרת כי יש להיות מודעים לכך שמעטים הם הבניינים שאין בהם סדקים, ולמרות זאת, בנייה נכונה ומקצועית עשויה למנוע את מרבית הסדקים, במיוחד את הסדקים העלולים לפגוע ביציבות המבנה ולסכן את חיי הדיירים. חוק המכר מטיל את האחריות לתיקון הסדקים על הקבלן. מודי אדלר, מהנדס אזרחי מיומן ומנוסה, יודע לאבחן כל סדק, לבדוק את הגורמים להיווצרותו ולהציע פתרונות לתיקון הסדקים.
סדקים בקירות – על סוגי הסדקים השונים:
- סדקי שערה אלו סדקים דקים מאוד המצויים על שכבת הטיח בלבד ונוצרים בדרך כלל מרשלנות בעת ביצוע עבודות הטיוח. סדקים אלו מסוגלים להעביר רטיבות לקירות ולכן חשוב לתקן אותם.
- סדקים נימיים אלו סדקים לא עבים, אך הם חוצים את עובי הקיר ועלולים להיווצר בבלוקים וביציקת הבטון. הסכנה של מעבר רטיבות באמצעות סדקים נימיים גדולה.
- סדקים עובדים אלו סדקים רחבים הנוצרים בעקבות תזוזה של הבניין. אלו הסדקים המסוכנים ביותר. הם נמצאים בעומק המבנה ועלולים להשפיע על יציבות המבנה. סדקים עובדים נוצרים בשל רשלנות ועבודה בלתי מקצועית.
- את הסדקים בקירות החיצוניים יש לתקן במהירות. סדקים חיצוניים מאפשרים חדירת מים ויוצרים בעיות קשות של רטיבות. סדקים חיצוניים עלולים להופיע גם במעקות, במרפסות ובגגות.
- סדקים בקירות פנימיים אינם מסכנים את חיי הדיירים, אך מהווים מטרד אסתטי.
- יש סדקים בקירות המופיעים לאחר שנים רבות. סדקים אלו עלולים להיווצר מפגיעה ביסודות המבנה, למשל בעת שיפוץ, או כתוצאה מחפירה עמוקה בסביבת המבנה ועוד. בכל מקרה של סדקים פתאומיים חייבים לערב מהנדס מומחה במהירות כדי למזער עד כמה שאפשר את הנזקים.
מהם הגורמים לסדקים?
- שימוש בחומרי בנייה זולים ועבודה רשלנית ובלתי מקצועית הם בין הגורמים העיקריים להיווצרות לסדקים בקירות.
- סדקים בקירות נגרמים כתוצאה מהיעדר חיבורים תקינים בין אלמנטים מבטון לבין הקירות או בשל חוסר מילוי של יציקות בטון בין המרווחים שבין שני אלמנטים של בטון.
- סוגים שונים של עומסים בקירות, שינויים תרמיים, שקיעה של יסודות הבניין, תזוזות של הקרקע, התרטבות והתייבשות עלולים לגרום להופעת סדקים בקירות.
סדקים בקירות גורמים לנזקים:
- סדקים בקירות הם אחת הסיבות העיקריות לירידה בערך הנכסים.
- סדקים בקירות עלולים לסכן את חיי הדיירים. במקרים קיצוניים הם עלולים לגרום להתמוטטות המבנה או לחלק ממנו. גם סדקים שלא מסכנים את חיי הדיירים גורמים לפגיעה באיכות החיים. הם פוגעים במערכות בידוד, גורמים לרטיבות, לכתמי עובש ולפטריות ולתזוזה של החלונות או הדלתות עד לאי תפקוד תקין.
- סדקים בקירות גורמים לנזק אסתטי במראה של הבניין או של הדירה.
סדקים בקירות יש לאטום. דרך האיטום המומלצת נבחרת לפי עובי הסדק. סדקים קלים אפשר לאטום באמצעות חומרי אטימה. בשווקים יש חומרי אטימה מתאימים, כמו מרק אקרילי גמיש או שפכטל, האוטמים את הסדקים ומונעים רטיבות. כאשר יש סדקים עבים נדרשים אמצעים פולשניים כדי לאטום אותם. לפני האיטום יש לנקות ביסודיות את הסדקים, להחדיר לתוכם חומרי איטום גמישים ולצפות את כל הקיר בציפוי גמיש. למידע נוסף על איטום סדקים וגגות לחצו כאן
מודי אדלר, מהנדס ומומחה בבדק בית, ידע לתת פתרונות לבעיית הסדקים בקירות. בכל מקרה של סדקים בקירות, חייבים להזמין מהנדס מומחה כדי לתקן את הליקויים ולמנוע נזקים חמורים ואפילו סכנת חיים.